Sağlıklı diş etleri, dişlerin etrafını sıkı sıkıya sarar. Ağız temizliğine dikkat eder, dişlerinizi her gün düzenli olarak fırçalar ve diş ipi kullanırsanız diş eti sorunlarını önleyebilirsiniz. Diş eti iltihabı ve diş etlerinin kanaması diş eti hastalıkları arasında en sık görülen ve dişlerinize daha iyi bakmanız uyarısında bulunan rahatsızlıklardır.
Diş eti iltihabı, ya da diğer adıyla gingivit, bakteri ve yiyecek artıklarının oluşturduğu yapışkan bir plağın dişlerin üzerinde tabaka şeklinde birikmesiyle oluşur. Plak düzenli olarak temizlenmezse, dişlerin diş eti ile birleştiği bölgede birikir ve tartar denilen sert bir kalker taşı oluşturur. Tartar diş etlerini tahriş ettiği için iltihaplanma meydana gelir; iltihaplanan diş etleri kızarır, şişer ve dişler fırçalanırken kanar. Gingivit tedavi edilmezse, dişleri çeneye kilitleyen bağlar zedelenir ve dişler sallanmaya başlar. Bu rahatsızlığa önem vermezseniz ilerde dişleriniz dökülebilir.
Diş etleri iyi beslenmeme -özellikle C vitamini ve bitkisel pigmentler olan flavonoid eksikliğinden- nedeniyle de kanayabilir. Bazı kan hastalıkları da, sert ve pürüzlü yiyecekler yendiği zaman ya da dişlerin fırçalanması sırasında diş etlerinin anormal bir şekilde kanamasına neden olur. Diş eti iltihabının diğer olası bir nedeni de sodyum lauryl sülfat gibi bazı kimyasallara karşı verilen alerjik tepkidir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihaplarının kalp krizi, felç ve erken doğum yapma riskini artırdığı sanılmaktadır.
Doğru Diş Fırçalama Taktikleri
- Arkadaki dişlerinizi iyi temizleyebilmek için küçük başlı yumuşak bir diş fırçası kullanın.
- Dişlerinizi günde en az iki kere, yemeklerden sonra fırçalayın.
- Dişlerin tüm yüzeylerini, ön, arka ve azı dişlerinin yatay yüzeylerini temizleyin.
- Alt dişleri, diş etinden yukarıya doğru, üst dişleri ise dişetinden aşağıya doğru tek yönde fırçalayın (üst dişler için yukarıdan aşağıya, alt dişler için aşağıdan yukarıya); böylece plak ve yiyecek kalıntılarını diş etlerinin kenarına doğru itmemiş olursunuz.
- Dişlerin iyi temizlenmesi için fırçalamanın yanı sıra, her gün diş ipliği de kullanın. Böylece diş araları ve diş eti ile dişlerin birleştikleri kenarlar gibi diş fırçasının erişemediği yerlerde biriken plak ve yiyecek kalıntılarını temizlemiş olursunuz.
Korunma
Plakları temizlemek için her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipliği ile aralarını temizleyin. C vitamini ve flavonoid bakımından zengin olan yiyecekler (taze portakal, kırmızı meyve ve sebzeler) ve bunlara ek olarak kalsiyum ve diğer mineraller bakımından zengin besinler yiyin. Beyaz unla yapılan ya da şeker katkılı yiyecekler gibi rafine karbonhidratları en aza indirin. Bu tür yiyecekleri yedikten sonra muhakkak dişlerinizi fırçalayın. Yemeklerden hemen sonra dişlerinizi fırçalama imkânı olmazsa, şekersiz sakız çiğnemek ya da kereviz sapı veya elma gibi sert ve çiğ sebze veya meyve yemek dişlerinizi ve diş etlerinizi korur. Altı ayda bir diş hekiminize gidip dişlerinizi kontrol ettirip temizlettirin.
Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)
Mutfak dolabındaki ilaçlar: Dişlerinizi temizledikten sonra parmağınızın ucu ile diş etlerine acıtmadan masaj yapın. Sonra ağzınızı soğuk çayla çalkalayın; çaydaki tanen doku ve damarları büzücü etkisiyle diş etlerinin kanamasını azaltır. Karbonatla az bir miktar oksijenli suyu karıştırarak mükemmel antiseptik etkisi olan bir diş macunu hazırlanabilir. (Bunu ne sıklıkta kullanabileceğinizi diş hekiminize danışın.)
Bitkisel ilaçlar: Enfeksiyonla mücadele etmek için aşağıdaki bitkisel gargaralardan birini seçin ve bunu bir hafta boyunca günde iki kez kullanın.
- Erkeçsakalı çayı.Çayı hazırlamak için bitkinin çiçek açan uçlarının üzerine kaynar su dökün ve 10 dakika demleyin. Süzün, soğutun ve kullanın.
- Papatya ya da kırmızı adaçayı yaprağı çayı için.
Aromaterapi: Aşağıdaki tarifleri kullanarak büzücü ve antiseptik etkisi olan bir gargara hazırlayın. Ağzınızı bununla çalkalarken yutmamaya çalışın.
- Bir bardak ılık suya iki damla servi yağı ya da bir damla karanfil tomurcuk veya limon yağı katın. Hamileliğin ilk 20 haftasında servi yağı kullanmayın.
- Bir bardak ılık suya birkaç damla çay ağacı yağı katın.
- Bir bardak ılık suya bir-iki damla mür yağı damlatın. Hamileliğin ilk 20 haftasında bu yağı kullanmayın.
Homeopati: Aşağıdaki ilaçlardan semptomlarınıza uygun olanı seçin. Gerekirse birkaç hafta süreyle kullanabilirsiniz.
- Phosphorus (Fosfor):temizledikten sonra diş etleriniz kanamaya devam ediyorsa.
- Silica (Silis):Diş etleriniz enfeksiyon kapmış ise ve yaraya dönüşme olasılığı varsa
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?
- Diş eti iltihabı geçmezse ve/veya tedaviye rağmen kanamaya devam ederse.
- Sıcak veya soğuk yiyecekler yerken sızlama oluyorsa.
- Diş etleri üstünde yaralı alanlar varsa.
- Diş etleri geriye doğru çekilmeye ve dişlerden ayrılmaya başlamışsa.