Akut pankreatit, akut olarak yani aniden ortaya çıkan pankreas iltihabıdır. Bu, pankreas hücrelerine zarar vererek geçici işlev bozukluğuna neden olur. Akut pankreatit gelişimine bağlı olarak, yaşamı tehdit edebilir. İki farklı tipte akut pankreatit vardır:
Akut ödemli pankreatit
Bu, pankreasın hafif bir iltihaplanma şeklidir. Hastaların yaklaşık% 85’i bu klinik bakış açısına uymaktadır. Burada pankreasta geçici hasar meydana gelir ve diğer organlar çoğunlukla sağlamdır. Kural olarak, hastalar tamamen iltihaptan kurtulur. Pankreasta geri dönüşü olmayan bir hasar yoktur.
Akut nekroz oluşturan pankreatit
Yaklaşık olarak hastalarda bu şiddetli pankreas iltihabı. Bu% 15 oranında görülebilir. Bu, pankreas dokusunda ani, geniş hasarın meydana geldiği yerdir. Bu, sepsise (kan zehirlenmesi) ve bunun sonucunda akut yaşamı tehdit eden bir duruma yol açacak olan diğer organların işlevinin geçici olarak bozulmasına yol açabilir.
Bazen yoğun bakım ünitesinde tedavi haftalarca veya aylarca sürebilir. Doku hasarının boyutuna bağlı olarak geri dönüşü olmayan pankreas disfonksiyonu ortaya çıkabilir.
Akut pankreas iltihabının sonuçları
Pankreasın psödokist veya apsesi oluşumu gibi daha sonra daha detaylı olarak anlatılacak problemler, düşük insülin üretimi ve sindirim sistemi temelinde gelişen diabetes mellitus (diyabet) gibi pankreasta fonksiyonel hasar gibi problemler yetersiz üretim sindirim enzimlerine dayanan bozukluklar.
Psödokist oluşumu
Pankreasın dokularının zarar görmesi (pankreas parçalarının ölümü) nedeniyle pankreas sisteminde gözyaşı gelişebilir. Salgılanan pankreas suyu yavaş yavaş pankreas içinde veya çevresinde toplanır. Bu pankreas suyu birikimlerine psödokist denir.
Psödokistler genellikle tedavi olmaksızın zamanla kaybolur, yani vücut kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, giderek büyüyen ve sonunda bulantı, kusma, ağrı ve kilo kaybına neden olabilecek psödokistler de vardır.
Aynı şekilde yulaf lapasının safra geçişi veya çıkışı yoluyla mide, ince bağırsak veya kolondan geçmesini önlemek mümkündür. Nihayetinde, psödokistlerin patlaması ve içeriklerinin karın boşluğuna girmesi riski vardır.
Şikayetlere neden olan psödokistler genellikle endoskopik müdahale veya ameliyat gerektirir. Burada kist sıvısı ince bağırsağa aktarılır. Bunun nedeni, kistin bağırsağa doğrudan bağlanmasıdır, bu da kistten gelen sıvının bağırsağa akabilmesi için kiste kısa bir bağırsak kanalının bağlanması anlamına gelir.
Pankreas apsesi
Bazen, akut bir enfeksiyonun basıncı düştükten sonra, pankreas çevresinde iltihaplanma (pankreas apsesi) görülebilir. Bu, tekrarlayan ateş ataklarına neden olabilir. Çoğu zaman apsenin pozisyonunu X-ışınları (ultrason veya BT) ve lokal anestezi kullanarak belirlemek ve küçük bir tüp (kateter) ile drene etmek mümkündür.
Bu mümkün değilse ameliyat gereklidir. Ek olarak, genellikle bir süre antibiyotik tedavisi gerekir.
Yorum yapılmamış