Gözün ön kısmında bulunan kornea tabakası bazı hasarlara veya genetik faktörlere bağlı olarak bozulur. Kornea ve göz merceğinde oluşan bu eğrilik ve bozulmalara astigmat adı verilir. Astigmat toplumumuzda yaygın olarak görülen bir göz hastalığıdır. Kişiler doğuştan astigmatlı doğabildiği gibi sonradan da astigmat olabilir. Astigmat tedavi edilebilir. Hastalık zaman içerisinde artabildiği gibi azalma da gösterebilir. Astigmat gözde bulanık görme olarak ortaya çıkar. Astigmat diğer göz hastalıklarını tetikleyebilir. Hafif astigmat ve ileri astigmat olmak üzere farklı oranlarda oluşur. Astigmat olan kişilerde genel olarak miyop ve hipermetropi problemlerinin de ortaya çıktığı görülmektedir.
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Astigmatın farklı çeşitleri vardır. Düzenli yani regüler astigmat, en çok rastlanan astigmat türüdür. Gözlük ve lens kullanarak görme kontrol altına alınabilir. Düzensiz astigmat yani İrregüler astigmat ise gözdeki kornea ve kristal lensi yapısı bozuktur. Bu durumda gözlük kullanmak yetersizdir. Bu tip nadir görülen göz hastalığıdır. Astigmatismus myopicus compositus tip astigmatın her iki kırılma noktası miyoptur ve bu tip hastaların miyop olmaması kaçınılmazdır. Bulanık görme ve bozuk görme, gözlerde ağrı ve rahatsızlık, gece görmede güçlük, şaşılık ve baş ağrısı en belirgin astigmat belirtileridir. Göz hastalıklarının birçoğunda bu belirtiler görülebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavide başarı için bu belirtileriniz varsa en kısa sürede doktora gitmelisiniz.
Astigmat Tedavi Yöntemleri
Astigmat hastalığın tipine göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Gözlük ve kontak lens en çok tercih edilen tedavi yöntemleridir. Astigmat bu tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir. Bunların başarısız olduğu ileri derece astigmat tiplerinde ise ameliyat uygulanması gerekebilir. Refraksiyon cerrahisi ise en yeni ve en gelişmiş yöntemlerin başında yer alıyor. Bu tedavi yönteminde kornea şekli kalıcı olarak değiştirilir. Bu tedavi ile gözün odaklanma gücü geri kazanılır. Tedavinin yapılabilmesi için doktorun buna uygun olduğunuzu söylemesi gerekir. Ameliyatın artı ve eksilerini değerlendirdikten sonra buna hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz. Göz hastalıkları tedavi edilmediğinde kalıcı körlüklere bile neden olabilir. Göz sağlığınıza önem verip göz kontrollerinizi düzenli yaptırırsanız sağlıklı gözlere sahip olursunuz.
Yorum yapılmamış