Emzirme Planı
İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek istediği zaman emzirilmelidir. Her iki memeyi eşit şekilde beslemek idealdir. Ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Bebek her seferinde bir memeyi emiyorsa, bir sonraki sefere diğer taraf emzirilmelidir. İlk 10 dakikadan sonra ortaya çıkan süt daha yağlı olur ve bebekte tokluk hissi yaratır. Bu nedenle tek memeyi emmesi yeterli olabilir. İlk 4-6 ay boyunca günde 10-12 defa emip gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bir bebeğe su vermeye gerek yoktur. Meyve püreleri ve pirinçli besinler gibi tamamlayıcı besinler ilk 6 ayda sonra verilmelidir.
Dışkı ve idrar sıklığı
Bebeğinizin ilk ayında dışkı miktarı fazladır (günde 6-8 defa). Anne sütüyle beslenen bebeklerin gevşek dışkıları vardır. İlk günlerdeki dışkı yeşilimsi ve ardından altın sarısı olur. Mamayla beslenen bebeklerde dışkı daha kalındır ve daha az sıklıkta görülür. Bu bebeklerde kabızlık olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 defa idrara çıkması gerekmektedir. Bu, yeterli beslenme olduğunu gösterir. Bir veya iki ay sonra bebekler 2-3 günde bir bağırsak hareketi yapabilir ve bu normaldir.
Bebek bezi değişimi
Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin. Bebeğinizin bezini beslenmeden önce kirliyse veya huysuzlaşıyorsa değiştirin. Bağırsak hareketi beslenme ile iyileşir; Bu nedenle bebeğinizin bezini beslendikten sonra değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını nemli pamuk yünü ile silebilir, çok kirliyse yıkayabilirsiniz. Hazır ıslak mendeller seyahat ederken kullanışlı olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır. Üzerinde uzun süre (3-4 saat) nemli veya kirli bir bez bırakılırsa kızarıklık oluşabilir. Bu durumda bebek cildine uygun kızarıklık önleyici krem uygulayabilirsiniz. Kız bebeklerinin popolarını önden arkaya doğru temizlemek gerekir.
Karın bakımı
Karın ve çevresi temiz ve kuru kalmalıdır. Göbek kordonunu ellememeye çalışın. Göbek kordonunun altını günde 1-2 kez alkollü bezle silin. Bebeğinizin göbek kordonunun bebek bezine sıkışmamasına dikkat edin. Göbek kordunu 7-14 gün içinde kaybolur. Düşme bölgesinde küçük kanamalar normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.
Bebek banyosu
Bebekler ilk doğduklarında karınları şiş olur, bu şişlik indikten 1 gün sonra bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizin cildini uygun bir sabunla silin ve ardından göbek kordonu düşene kadar yumuşak bir bezle yıkayın. Her gün banyo yapmak göbek kordonun daha hızlı düşmesi için yeterli olacaktır. Bebeğinizin ağzını, çenesini ve genital bölgesini nemli, yumuşak, sabunsuz bir bezle sık sık silmelisiniz. Bebek yıkama suyunda içme suyu kullanmanıza gerek yok.
Yorum yapılmamış