Böbrek Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Böbreklerin temel işlevi, kanı süzdükten sonra atıklardan idrar üretmek ve kandaki bazı mineralleri dengelemektir. Böbrek kanseri, normal işlevlerini yerine getiren, işlevlerini ve şekillerini kaybeden hücrelerin anormal büyümesidir.

Nedeni hakkında çok kesin bir bilgi olmamakla birlikte sigara ve obezitenin böbrek kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Ayrıca birinci derece akrabalarında böbrek kanseri olan hastalar ve tansiyonu olan hastalar da böbrek kanseri riski altında kabul edilmektedir.böbrek kanseri, böbrek kanseri ne demek, böbrek kanseri teşhisi

Erken dönemlerde kanser herhangi bir belirti vermeden fark edilmeden ilerleyebilir. Böbrek kanseri vakalarının yaklaşık% 25-30’u bu bölge ile ilgili çeşitli nedenlerle tarama ve tetkiklerde tespit edilir ve erken dönemde herhangi bir belirti göstermezler.

Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri son derece önemlidir. Tarama, erken evre böbrek kanserinin tedavisinde çok yüksek başarı oranları sağlayabilir.

Nedenler

Yetişkin kanserlerinin yüzde 3’ünü oluşturan böbrek tümörlerinin büyümesi son yıllarda ilgi görse de bu kanserlerin erken teşhisi ve ameliyat başarılı sonuçların alınmasına yardımcı oluyor.

Yaş, böbrek kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Hastalığın erken evrelerinin sessiz seyri göz önüne alındığında, 40 yaşın üzerindeki kişilerin tıbbi muayenelerini aksatmamaları önerilir.

Sigara, böbrek kanseri için ana risk faktörlerinden biridir. Katkı maddesi içeren doğal olmayan besinler, yağ oranı yüksek bir diyet, çevresel faktörler ve çeşitli kimyasallara maruz kalma da böbrek kanseri için risk faktörleri arasındadır.

Semptomlar

Böbrek kanseri olan çoğu insan, kanser gelişmeden önce herhangi bir semptom göstermez ve neredeyse tüm erken böbrek kanserleri, başka bir nedenle yapılan bilgisayarlı tomografi, ultrason veya MRI ile tespit edilir. Ancak ileri düzey tümörler bazı semptomlara neden olabilir. Belirtiler şunlardır:

İdrarda kan

Sırt ağrısı, yan ağrısı

Yanlarda veya karında ele gelen kitle

Karın ağrısı

Kilo kaybı ve istemsiz kilo kaybı

Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuza görünün.

Teşhis yöntemleri

Böbrek kanseri erken evrelerinde belirti göstermez. Günümüzde, görüntüleme tekniklerindeki gelişmeler ve düzenli sağlık kontrolleri sayesinde, çoğu küçük tümör tesadüfen keşfedilmektedir. Düzenli sağlık kontrollerini ihmal eden insanlarda, böbrek kanseri genellikle tespit edilemez ve yıllarca fark edilmeden ilerleyebilir.

Bu nedenle, herhangi bir nedenle ultrason muayenesinden sonra şüpheli durumlar bulunursa, tanıyı doğrulamak için bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılır. MRG, bilgisayarlı tomografi ile enjekte edilebilen kontrast maddeye duyarlılığı olan hastalarda kullanılabilirken, sanal anjiyografi için kan damarlarını görselleştirmek için de kullanılabilir.

Ek olarak, ultrason böbrek kanserinin ileri değerlendirilmesinde bir rol oynamasa da, BT’nin bazen yetersiz olabileceği kistik tümörleri görselleştirmek için de kullanılabilir.

Doktorunuz ayrıca böbrek kanseri teşhisini doğrulamak ve detaylandırmak için tıbbi geçmişiniz ve muayenenizden sonra bir dizi kan ve idrar testi isteyebilir. Ayrıca tedavinize karar verilen bazı durumlarda, doktorunuz ince bir iğne kullanarak biyopsi yapmanızı önerebilir.

Tedavi yöntemleri

Böbrek kanseri tedavisi, hastalığın evresine ve hastanın tıbbi özelliklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir; Tümörün böbrekteki yeri, boyutu, yaygınlığı, farklı organlara yayılıp yayılmadığı gibi hastadan hastaya değişen çeşitli kriterlere göre planlanır. Ancak tümörü ameliyatla çıkarmaya yönelik cerrahi müdahale tedavi protokolünde ilk sırada yer almaktadır.

Özellikle küçük tümörler için parsiyel nefrektomi, böbreğin korunduğu ve sadece tümörün çıkarıldığı altın standart cerrahi olarak kabul edilir. Bu işlem laparoskopik veya robotik olarak gerçekleştirilebilir.

Büyük tümörler için, tümörün böbrekteki konumuna göre ameliyat planlanır. Tümör merkezi vaskülarize bir bölgedeyse böbreğin tamamının alınması tercih edilebilir. Ancak tümör böbrek sınırlarına yakın ise parsiyel nefrektomi yapılarak böbrek tercih edilebilir.

Ameliyata uygun olmayan bazı hastalarda radyo frekans, ablasyon, kriyoterapi gibi yöntemlerle tümörün yok edilmesi mümkündür.

Metastazlı hastalarda kanserli dokuyu hedef alan bazı ilaçlar ve kemoterapi ilaçları kullanılabilir.

Daha ileri tıbbi durumlar için, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek ve semptomları azaltmak için radyasyon tedavisi ve renal arter embolizasyonu adı verilen prosedürler gerçekleştirilebilir.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir