Çocuklarda ortodonti amaçlı değişik teller kullanılır. Bunlardan en kolayları takıp çıkarmalı tellerimizdir. Bunlar hasta tarafından rahatlıkla kullanılabilen teller. Temizliği ve kullanımı son derece kolay olan tel grubudur. Takılmasıda bu derecede basittir. Bu teller kolayca tek seferde takılabiliyor. Herhangi bir ağrı ve başka bir problem yaratmıyor bu teller. Bunun en büyük özelliği temizliğinin çok kolay olmasıdır. Hasta tarafından düzenli olarak temizliğini ve hasta tarafından kendi kendine takılmasının çok kolay olması, bu diş tellerinin kullanımını sıklaştırmaktadır.
Bağzı çocuklar tellerin görüntüsünden rahatsız olabiliyorlar. Bunu problem olarak alıgılayabiliyorlar. Bu tip hastalar için kullanılan ve çok kullanışlı teller var. Mesela görüneyen teller dediğimiz, diş renginde olan seramik teller var. Birde dişlerin ön yüzünden değilde arka yüzünden uygulanabilen teller var. Her ikiside kullanılabilir. Bunlar daha çok problemi olan, görüntüyü sorun olarak algılayan hastalar için iyidir. Bunun dışında diğer bütün teller ön taraftan gözükür.
Küçük çocuklar için renkli tellerde var. Daha doğrusu renkli değilde tellerin üzerinde kullanan bloketlerin renkli olan tel grubudur. Bakınız Resim1;
diş teli
Bunların haricinde bağzı çocuklar takım renklerini, sevdiği renkleri vs. tercih edebiliyor. O görünüm kendisine göre hoş bir görüntü sağlanıyor.
Bu türlerde var ancak en çok tercih edilen tip tabikide genel olandır.
Diş teli çürüğe yol açar mı?
Diş telleri genelde çürüğe yol açmaz. Ancak teller ağızda bakterilerin yani yiyeceklerin birikme yerleri oldukları için bunların çok iyi teizlenmesi gerekiyor. Yani temizlemeyi yani diş fırçalamayı normal bir şekilde yapmazsak. Yani sabah öğlen akşam yemeklerden önce ve sonra dişlerimizi fırçalamazsak ve ya en azından sabah akşam temizleyip fırçalamazsak olabilir. Nedeni ise diş tellerinde yiyecek artıklarının orda kalması sonucu bakteriler türerler ve bulunduğu bölgeyi normal olarak çürütürler.
Bu çürüme sadece diş telleri için geçerli olmadığı için diş telleri dişleri çürütmez diyebiliriz. Tel olan ağızlarda, tel olmayan ağızlara göre normal olarak bakım ve temizleme daha dikkatli yapılmalıdır. Daha itinalı yapılmalıdır hatta, fırçalama süresi çok daha uzun tutulmalıdır. Yani telli dişere, telsiz dişlere göre daha fazla bakım yapılmalı, temizlik daha sık ve düzenli ayrıca uzun sürmelidir.
Sabit tellerde temizlik özen ile yapılmalıdır. Yani, ağıza sabit olan ve yapıştırmalı telleri daha uzun, düzenli ve özen göstererek uzunca temizlemeliyiz. Çıkartmalı tellerde böyle bir sorun yok. Çıkartarak çok daha rahat temizleyebiliriz.
Herşey bir yana eğer dikkat edilmez ise tabiki teller uzun süre ağızda kaldığı zaman çürüklere yol açabilir. Bu tamamen hastanın bakımı, temizliği ve özeni ile ilgili bir şeydir. Bunların dışında tellerin mekanik ve kimyasal olarak çürük yapma olasılığı yoktur.