Çocuklarda Görülen Astım Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Astım, akciğerlerdeki hava yolu duvarlarının çeşitli faktörlere bağlı olarak şişmesi ve bunun sonucunda bu hava yollarının daralması ile karakterize bir hastalıktır. Astıma kalıtsal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun neden olduğuna inanılmaktadır.

Akciğerlerin içinde, bir ağaç gibi dallanan esnek dokulardan oluşan hava yolları vardır. Hava yolları kas bağlantılarıyla çevrilidir. Bu hava yolları akciğerlerden geçerken ayrılır ve daralır. En küçük hava yolları, balonlara benzeyen küçük hava keseleri (alveoller) kümeleriyle son bulur. Bu kümeler kan damarlarıyla çevrilidir. Nefes aldığınızda hava ciğerlerinize girer. Hava keselerine ulaşana kadar solunum yolu boyunca hareket eder.astım hastalığı nedenleri, çocuklarda astım hastalığı nedenleri, çocuk astım hastalığı tanısı

Nefes verdiğimizde hava yollarından ve akciğerlerden hava salınır. Mukus, soluduğumuz parçacıkları hapseden solunum yollarında salgılanır. Genellikle mukus, solunum yollarındaki küçük tüyler (kirpikler) tarafından akciğerlerden atılır. Astımda bu hava yollarının duvarları kalınlaşır, etrafındaki kaslar kasılır ve aşırı mukus üretimi meydana gelir ve kişinin nefes almasını zorlaştırır.

Semptomlar

Yaygın astım semptomları, oyun oynarken, geceleri veya gülerken sık görülen öksürük nöbetleridir. Öksürük mevcut tek belirti olabilir veya buna aşağıdakiler eşlik edebilir:

Nefes darlığı, havaya açlık

Nefes alırken ve nefes verirken ıslık veya hırıltı

Dinlenirken hızlı nefes alma

Göğüs sıkışması veya göğüs ağrısı, travma şikayetleri

Nefes alırken kaburgalar arasında esneme

Oynarken daha az enerji

Zayıflık veya yorgunluk hissi

Astımı olan çocukların hepsi aynı semptomlara sahip değildir ve tüm hırıltı veya öksürük astımdan kaynaklanmayabilir.

Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının çocuklarda astım semptomlarının nedenlerinden biri olabileceği unutulmamalıdır.

Teşhis yöntemleri

Bebek ve çocuklarda astımı teşhis etmek genellikle zordur. Bununla birlikte, daha büyük çocuklarda, hastalık genellikle çocuğun tıbbi geçmişine, semptomlarına ve fizik muayenesine göre teşhis edilebilir. Tıbbi geçmişi toplarken, doktorunuz çocuğunuzun sahip olduğu olası solunum problemleri, aile geçmişinde astım, alerji, egzama gibi cilt rahatsızlıkları veya diğer akciğer rahatsızlıkları hakkında bilgi alabilir. Çocuğunuzun semptomlarını (öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya gerginlik), bu semptomların ne zaman ve ne sıklıkla ortaya çıktığı da dahil olmak üzere ayrıntılı olarak açıklamak önemlidir.

Fiziksel Muayene

Fizik muayene sırasında doktor çocuğunuzun kalbini ve akciğerlerini dinleyecektir.

Testler

Astımı teşhis etmek için sıklıkla kullanılan testler, akciğerlerdeki hava miktarını ve soluduğunuz hava miktarını ölçen solunum fonksiyon testleri olsa da, bazı hastalarda göğüs röntgenleri tanı sırasında önemli bir rol oynar. 5 yaşından küçük çocuklarda solunum fonksiyon testleri yapılmamalıdır, bu nedenle doktorunuz tanı koymak için tıbbi geçmişi, semptomları ve test sonuçlarını kullanabilir.

Astım için spesifik tetikleyicileri belirlemeye yardımcı olmak için başka testler de istenebilir. Bu testler arasında deri delinmesi, kan testleri, ekshale nitrik oksit (eNO) testi ve radyolojik incelemeler bulunur.

Tedavi yöntemleri

Çocuğunuzun tıbbi geçmişine ve astımın şiddetine göre doktorunuz bir tedavi planı geliştirecektir. Tedavi planı size çocuğunuzun astım ilaçlarını ne zaman ve nasıl alması gerektiğini, astım alevlendiğinde ne yapmanız gerektiğini, çocuğunuzun ne zaman acil bakıma ihtiyacı olabileceğini ve bu gibi durumlarda ne yapmanız gerektiğini söyler. Ek olarak, astım krizine neden olan faktörlerin belirlenmesine yardımcı olur.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir