Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı son yıllarda işletmelere iş güvenliği uzmanı ile birlikte çalışma zorunluluğu getirmiştir. Zorunluluğun geldiği tarihte ülkemizde bulunan iş güvenliği uzmanı yeterli sayıda değildi. Bu sayede iş güvenliği uzmanı istihdamı oluşturuldu. Bakanlık eğitim kurumlarına yetki vererek uzman yetiştirmeye başladı.
Bakanlık iş yerlerini tehlike gruplarına ayırmıştır. Bu gruplar az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. İş güvenliği uzmanları da tecrübe ve eğitim durumlarına göre A, B ve C sınıfı sertifikaya sahip olmaktadır. C sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanı yalnızca az tehlikeli işyeri gruplarında çalışabilmektedir. B sınıfı sertifikaya sahip uzmanlar az tehlikeli ve tehlikeli iş yerlerinde çalışmaktadır. A sınıfı sertifikaya sahip uzmanlar ise az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışabilmektedir. Mühendis, mimar ve teknik elemanlar yetkili kurumlardan eğitimlerini alarak ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı sınavlara girerek sertifikaları alabilirler. C sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanı 3 yıl fiilen çalıştıktan sonra B sınıfı, B sınıfı sertifikaya sahip uzmanlar ise 7 yıl fiilen çalıştıklarını sözleşmeleriyle kanıtlayarak A sınıfı sertifika sahibi olabilmektedir. Ancak bu durumlarda her sertifika için ayrı ayrı eğitimleri almak gerekmektedir. Bunlar dışında üniversitelerde, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yüksek lisans yapan mühendis ve mimarlar Eğitim almadan B sınıfı sertifika sınavına girebilmektedir. Doktorasını iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapan adaylar ise direkt A sınıfı sertifika sınavına girebilmektedir. İş güvenliği uzmanlarının sorumluluğu büyüktür. Çünkü söz konusu olan insan sağlığıdır. Bu sebeple sertifika verilirken tecrübe beklenmesi doğaldır.
İşverenlerin iş güvenliği uzmanı ile birlikte çalışması ile işçilerin sağlığı güvence altına alınmaktadır. Bu sayede çalışanlar stressiz bir çalışma ortamında bulunarak daha verimli çalışacaktır. Ürün kalitesi artacak, üretim maliyetleri düşecektir. Görüldüğü üzere sadece çalışan güvenliği için değil işveren için de avantajdır iş güvenliği uzmanı ile çalışmak. Uzmanın ilk işi risk analizini yapmaktır. Bu sayede oluşabilecek tehlikeler öngörülebilecek ve önlemler alınabilecektir. Gereken danışmanlık hizmetleri profesyonel firmalardan alınarak bu tehlikelerin önüne geçilebilmektedir.
Yorum yapılmamış