Kadınların memelerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri, meme kanserini ileri bir aşamaya gelmeden tanımak ve kolay tedaviye başlamak için atılan ilk adımdır. Her kadın ayda bir kendini kontrol etmelidir. Bu muayene adetin başlamasından 5-7 gün sonra yani hormonun etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalıdır. Belli bir süre sonra kendini düzenli olarak muayene eden her kadın, kendi memesini tanır ve normal meme dokusunun özelliklerini inceler. Böylece erken dönemde yeniden ortaya çıkan kitleleri fark edebiliyor.
Meme muayenesi farklı şekillerde yapılabilir. Yatarken bir aynanın karşısındaki görsel değişiklikleri değerlendirdikten sonra, manuel muayene en etkili yöntem olarak kabul edilir. Meme kanserinin erken belirtileri o kadar belirgin olmayabilir. Kanser ilerledikçe memede kadının yakından izlemesi gereken bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler; Memede veya koltukaltında kitle, memenin büyüklüğünde veya şeklinde değişiklik, meme başından akıntı, meme veya meme başındaki deride renk değişikliği veya değişiklik.
Bu özelliklerin çoğu kanserin nedeni olmasa da, doktorun gerçek nedeni belirlemesi gerekir. Öncelikle muayene bir ayna karşısında başlar. Önce ellerinizi belinize koyarak göğsün simetrisi kontrol edilir. Göğüste görünen kitle incelenir ve meme derisinde çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığı kontrol edilir.
Aynı muayeneler eller yukarı kaldırılarak tekrarlanır.
Daha sonra yatan hasta muayenesine geçerler. Önce sağ memeden muayene başlar. Daha rahat bir muayene için arkada sağ omzun altına küçük bir yastık konulur. Sağ elimizi başımızın arkasına koyuyoruz.
Muayene sol elin 2-3 parmağında yapılır. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde dairesel hareketlerle hassasiyet veya kitle olup olmadığını kontrol edin. Memenin tamamı incelendikten sonra koltuk altı incelenir. Sol meme ve koltuk altı aynı şekilde değerlendirilir.
Memenin klinik muayenesi
Doktorun 20 yaşından sonra 1-3 yılda bir ve 40 yaşından sonra yılda bir yaptığı meme muayenesidir. Muayenelerin sıklığı, kadının taşıdığı risk faktörlerine bağlı olarak değişebilir.
Yorum yapılmamış