Aslında ortaya çıkış tarihi ve kullanılmaya başlama tarihi çok eski olan patinaj engelleme sistemleri ve nasıl çalıştıkları hakkında; araba kullanan kişiler çok az şey bilmektedirler. Üstelik aracında patinaj engelleme sistemi olmayan kişilerin de kendi araçlarını kullanırken patinaj çekmenin önüne geçmek için yapabilecekleri eylemler bulunmaktadır. Şimdi bunlara bakalım.
Bu yazımızda elbette özellikle de gençlerin asfalt üzerindeyken hava atmak amacıyla araç tekerleklerine patinaj çektirmelerinden bahsetmeyeceğiz. Araç tekerlekleri herhangi bir sebeple kar, çamur, kum vb. maddelerin yoğun olduğu bir ortamda patinaj çekmeye başlayabilir. Bu durumda araç kimi zaman çok yavaş hareket edebileceği gibi kimi zaman hiç hareket edemez. Bu ve benzeri durumların önüne geçebilmek için otomobil üreten firmalar özellikle de 70’li yıllarda patinaj engelleme sistemini geliştirmeye başlamışlardır.
Patinaj engelleme sisteminin çalışmaya başlaması için öncelikle aracın patinaj halinde olduğunun, patinaj engelleme sistemi tarafından tespit edilmesi gerekir. Patinaj halinde olan bir araç patinaj engelleme sistemleri tarafından çok basit bir şekilde tespit edilebilir. Araç üzerinde hem tekerlerin dönme hızlarını izleyen hem de aracın yolda gittiği gerçek hızı izleyen iki farklı sensör bulunur. Bu iki farklı hızın birbirine eşit olduğu durumlarda, patinaj engelleme sistemleri harekete geçmez. Ancak herhangi bir sebeple tekerleklerin hızı, aracın yolda gidiş hızından büyükse, bu durumda patinaj engelleme sistemleri tarafından aracın patinaj çekmekte olduğu anlaşılır.
Patinaj engelleme sistemleri yavaş ve kontrollü bir biçimde fren uygulamaya başlar. Bu arada motorun gücünü de yavaşça azaltırlar. Bu işlemler, her iki sensörün de algıladığı hızlar birbirine eşit oluncaya kadar; yani aracın patinaj çekmesi bitinceye kadar devam eder.
Patinaj engelleme sistemi, o an aracın içinde bulunduğu şartlara göre çekişin yapıldığı bütün tekerleklere uygulanabileceği gibi, daha az sayıda tekerleğe de uygulanabilir.
Araçlardaki en çok kullanılan patinaj engelleme sistemi ASR sistemidir. ASR Acceleration Slip Regulation kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Türkçe ’ye ivmelenme kayması kontrolü olarak çevrilebilir. İkinci en çok kullanılan patinaj engelleme sistemi de TCS yani Tracton Control System olarak adlandırılan bri sistemdir. Türkçe’ye çekiş kontrol sistemi olarak çevrilebilir.
Aracında ASR veya TCS Bulunmayan Bir Şoför Patinaj Sırasında Ne Yapabilir?
Otomobilinde patinaj engelleme sistemlerine sahip olmayan bir kişi, araç tekerlekleri patinaj çekmeye başladığı anda hemen gazı yavaşça azaltmalıdır. Bu azaltma işlemini araç tekerlekleri yere tutunup araç harekete başlayıncaya kadar sürdürmelidir. Aksi halde araç tekerlekleri patinaj esnasında daha da çok zemine gömülebilir.
Yorum yapılmamış