Rektal prolapsus, rektum, kolonun son kısımları veya rektum ve sigmoid kolonun anal kanaldan dışarı çıkması olarak tanımlanır. Nedeni çok net olmasa da altta yatan en önemli neden pelvik taban kas eksikliğidir. Obez kadınlarda ve özellikle yaşlılarda daha sık görülür. Kadınlarda mesane ve rahim sarkması (pelvik organların sarkması) eşlik edebilir.
Uzun süredir kabızlık için ilaç kullanan erkeklerde de görülebilir. Rektum, bağırsak hareketi sırasında, sonrasında veya bağımsız olarak dışarı çıkabilir. Hastada eşlik eden kabızlık ve/veya dışkı kaçırma şikayetleri ve makat gelişinde şişkinlik ve dolgunluk hissi şikayetleri olabilir.
Sarkan bir bağırsak spontan olarak yeniden girebilir ve daha sonraki aşamalarda hasta, çıkıntılı kısmı eliyle itmek zorunda kalabilir. Makat gelişte şiddetli ağrı, kanama, kaşıntı, kötü koku ve apse gibi komplikasyonlara da neden olabilir.
rektumun prolapsusu; Kadınlarda ve özellikle yaşlılarda daha sık görülür. Kadınlarda mesane ve rahim sarkması da görülebilir.
Rektal prolapsus belirtileri nelerdir?
Rektal prolapsus, kolonun şişmesi olarak da bilinir. Rektal prolapsus ana belirtileri şunlardır:
kronik kabızlık
idrarını tutamamak
fekal inkontinans
bağırsak hareketleri sırasında gerginlik
Anüsteki nem
Ve bu sürekli bir zorlama hissi ile kendini gösterir.
Teşhis yöntemleri
Prolapsus genellikle klinik muayene ile teşhis edilir. Dışa doğru kavisli bir anüs ve çıkıntılı bir rektumun görünümü tipiktir. Böyle bir görüntü yoksa ancak sarkma şüphesi varsa hasta muayene edilir, öğürür veya çömelir.
Prolapsusu tedavi etmeden önce prognozu teşhis etmek ve değerlendirmek için konvansiyonel veya MRI defekografi gerekebilir. Pelvik kasın değerlendirilmesi için anal manometri, endoanal/rektal ultrason yapılır ve pudendal sinir çeşitli yöntemlerle değerlendirilir.
Tedavi yöntemleri
Rektal prolapsus için birincil tedavi cerrahidir. Karın veya perine ameliyatı birçok farklı teknik kullanılarak yapılır. Diyet ve biofeedback teknikleri ameliyattan önce ve sonra yardımcı olabilir.
Yorum yapılmamış