Ucuz Yabancı Plaka Araçlar

Merhaba değerli tasitbakim.com ziyaretçileri. Bu günlerde oldukça popüler olan bir konuyu tartışmaya alıyoruz. “Yurtdışında en ucuz araç nereden alınır?” , “Yurtdışından yabancı araç nasıl alınır?” ve “Türkiye’de bu araç nasıl kullanılabilir?” sorularını kaleme alacağız. Bildiğimiz gibi ülkemizde otomotiv vergileri oldukça ağır ve araba fiyatları çok yukarılarda. Bazı yabancı ülkelerde vergiler daha düşük olunca, otomatik olarak araba fiyatları da düşüyor. Yani Türkiye pazarıyla karşılaştırılamayacak oranda ucuza, hem lüks hem de canavar gibi bir otomobile sahip olmak mümkün. Tabi ki bu durum için çeşitli şartlar var. O şartları belirleyen kanunları bu yazımızda ele alacağız. Öncelikle araba seçme aşamasından başlaylalım.

AVRUPA’DA EN UCUZ OTOMOBİLLER NEREDE BULUNUYOR?
Avrupa’nın tüm bölgesinde otomobiller ucuz demiyoruz. Bazı ülkelerde pahalı. Örneğin, Bulgaristan, Gürcistan, Polonya, Litvanya gibi ülkelerde araçlar diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuzlar. Bunu ülkelerin ikinci el otomobil ilanlarının bulunduğu internet sitelerini ziyaret ederek teyit edebilirsiniz. Google’da ingilizce yazsanız da size belirttiğiniz ülkenin sonuçlarını verecektir, deneyebilirsiniz.

İlk olarak Bulgaristan’ı inceleyelim. Bulgaristan’dan aracı direk üstünüze alamazsınız. Ancak Bulgar vatandaşı iseniz üstünüze Bulgar plakalı bir araç alabilirsiniz. Değilseniz de tam vekalet ile aracı kullanabilir, araç satış, plaka alımı, vergi ödemeleri vb. otomobiliniz için gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Bu ülkede vergiler düşük ve bol sayıda üstün Alman teknolojisi araçlar bulunmakta, hem de çok ucuz bir fiyata. Mesela cars.bg adresinden bakabilirsiniz. Ben henüz baktım ve çok sayıda 2000-2002 model BMW 3.20D bulabildim, fiyatları 2000-3500 dolar aralığında. Ülkemizde bu araçların ne kadar tutarında olduğuna hiç bakmayın bence. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığı. Volvo, Volkswagen, Mercedes, Honda, Toyota, Infiniti, çeşitli üreticilerden SUV araçlar gerçekten ülkemizdeki fiyatlarla karşılaştırılamayacak derecede ucuzlar. Ama her ülkenin kendi vergi politikası vardır, saygı duyulmalıdır. Geçenlerde bir haber okumuştum. Haberde bazı İtalya, İspanya gibi bazı ülkelerin vatandaşları bile Bulgaristan’dan araç getirtiyorlar. Ve ülkelerinde kullanabiliyorlar. Onlar sanırım ülkelerinin vergilerini ağır buluyorlar. Ama onların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına göre bir artısı var. O ülkeler Avrupa Birliği üyeleri ve anlaşmalar gereğince birbirlerine sorunsuzca seyahat edip yaşayabiliyorlar. Bu yüzden onlar için yabancı araçları, kendi ülkelerinde kullanmaları daha kolay. Türkiye’de ise böyle değil. Ve geçtiğimiz aylarda da yeni kanunlar, düzenlemeler geldi. Bir Türk vatandaşı, elbette yurtdışında araç alabilir. Ama bu aracı ülkesinde kullanabilir mi? Ve hangi şartlarda kullanabilir? Öncelikle yurtdışında yaşıyorsanız işiniz kolay. Yeni düzenlemeye göre 2 yıl boyunca yabancı plakalı araç ile Türkiye sınırlarında araç kullanabiliyorsunuz. Ama belirli gün sayısında yurtdışında olmanız şartı vardır.

“23 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Gümrük Müsteşarlığının 1 Seri Nolu Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği gereğince turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak araç ithal edebilmek için Türkiye’ye giriş tarihinden geriye doğru yurtdışında en az altı aydan fazla bir süre (185 gün) ikamet edenler vatandaşlık durumlarına bakılmaksızın yurtdışındaki yabancı plakalı araçlarını Türkiye’ye getirebiliyor.”
GÜRCİSTAN OTO PAZARI
Gürcistan‘da büyükçe ikinci el oto pazarları var ve üzerinize alabiliyorsunuz. Yani Bulgaristan’daki gibi değil, bildiğimiz satın alma işlemiyle Türkiye’de araç alır gibi araş satın alabiliyorsunuz. Oldukça hızlı işlemler. Aynı zamanda kendinize plaka bile yaptırabiliyorsunuz. Tüm işlemleri 1 gün içerisinde bitirmeniz mümkün. Orada da araç fiyatları yaklaşık olarak Bulgaristan’dakiyle aynı. Haliyle ülkemize göre gerçekten ucuz. Yani 3-5 bin dolar aralığında ülkemizde lüks sayılabilecek araçları alabiliyorsunuz. Şuraya dikkat edin;

LİTVANYA VE POLONYA ARAÇLARI


Litvanya‘dan araç alan kişiler için alım-satım işlemleri, genellikle Litvanya’da bir şirket üzerinden, aracı alacak olan kişiye verilen vekalet ile yapılıyor. Yani bir firma ver ve size bu aracın tam vekaletini veriyor. Yurtdışında yaşayan, Türklerin yoğun olarak bulunduğu Ukrayna’da bir çok vatandaşımız bu araçları alarak Ukrayna’da kullanabiliyor. Tabi ki oradaki kanunlar daha farklı, daha serbest ve bu duruma müsaade gösteriyor. Ukrayna’da da araç fiyatları yüksek olduğundan dolayı, vatandaşlarımız Bulgaristan, Gürcistan ve Litvanya plakalı araçlara ilgi gösteriyorlar.

Polonya’da ise oturum izniniz varsa otomobili üstünüze alabiliyorsunuz. Bu Polonya olaylarını tam bilmiyorum aslında, biraz daha araştırmam gerekiyor. Anlayacağınız üzere en mantıklı iki komşu ülkemiz Gürcistan ve Bulgaristan olarak gözüküyor. Hem yakın, hem de işler daha rahat çözülebiliyor.

Ayrıca böyle yerlerde kesinlikle kötü niyetli kişiler bulunur. Sizleri dolandırmaya kalkabilirler. Güvenmediğiniz kişilerle iş yapmamanız önerilir. Özelilkle kanunlara dikkat edin. Eğer ki uymuyorsanız, bu araçları almanın mantığı yoktur. Yani ülkenizde kullanamayacağınız arabayı almanın mantığı var mı sizce? Tabi ki de yok…Son dönem haberlerine bakın, araçlar tutuklanıyor. Cezalar kesiliyor, bağlanıyor falan filan. Kesinlikle uyanık olun ve emin olmadığınız bir işi yapmayın. VEKALETLE ARAÇ KULLANMAK diye birşey yoktur. Bir aracı size getirip satabilirler, almayın. Aracı ülkeye sokan kişi siz olmalısınız aracı kullanabilmeniz için. Aksi durumda, araç kayıt dışı kategorisinde yer alacaktır ve ceza kesilip, bağlanacaktır.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir