Henry Molaison olayı, Henry Molaison vakası nedir, Henry Molaison vakası nerede yaşandı

Henry Molaison Vakası

Sinirbilim tarihini kökten değiştirecek bir olayın 1930’lı yıllarda bir bisiklet kazası sebebiyle meydana geleceğini kimse bilemezdi. Henry Molaison bisiklet kazası geçirdikten sonra epilepsi nöbetleri geçirmeye başladı. Bu nöbetlerin hem onun hayatını değiştireceği hem de bu olayın bir vakaya dönüşeceğini kimse tahmin edemezdi.Henry Molaison olayı, Henry Molaison vakası nedir, Henry Molaison vakası nerede yaşandı

1926 doğumlu olan Henry Molaison bisiklet kazası geçirdiği zaman 7 yaşındaydı yani bu olay 1933 tarihinde gerçekleşmişti. 16 yaşına kadar kısmi nöbetler geçiren Henry Molaison bundan sonrasında daha ciddi nöbetler geçirmeye başladı. Öyle ki 27 yaşına kadar tonik-klonik olarak bilinen nöbetler geçiriyor ve bu nöbetler hayatının zorlaşmasına sebep oluyordu. Bu epilepsi durumu ailesinde de sık görülen bir hastalıktı. 27 yaşından sonra Henry Molaison’un nöbetleri daha ciddi bir seviyeye geldi. Bu sebeple de çalışması da artık mümkün değildi.

1953 yılında yani Henry Molaison 27 yaşına geldiği zaman ailesi Henry’nin bu şekilde yaşamasına daha fazla göz yumamadı ve  beyin cerrahı William Beecher Scoville’e başvurdular. Scoville o dönemde Hartford hastanesinde görev alıyordu. 1 Eylül 1953 tarihinde Henry Molaison’un bir beyin ameliyatı olmasına karar verildi. Fakat bu ameliyatın sonucu o dönem için net değildi yani bir bakıma deneysel bir ameliyat olacaktı. Ailesi pek razı olmasa da yapacak başka bir şey olmadığının da bilincinde oldukları için ameliyata izin verdiler. Ameliyat sonucunda Henry’nin hipokampusun üçte ikisi alınmıştı. İşler ilk başta çok iyi gidiyordu. Henry’nin nöbetleri azalmış ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşmuştu.

Fakat daha sonrasında Henry’nin ameliyat sonrası hiçbir şeyi hatırlamama durumu oluştu. Ameliyat öncesi tamamen hafızasındaydı fakat ameliyat sonrasını hafızası sıfırlıyordu. Bu duruma da amnezi denilmekteydi. Ameliyat sırasında Henry’nin hipokampusü ciddi bir şekilde zarar görmüştü. Bu sebeple de beyni hipokampüsün zarar görmeden önceki anılarını hatırlıyor fakat taze bilgileri kesinlikle hafızaya atamıyordu.

Maalesef Henry Molaison yaşamının bundan sonraki evresinde hiçbir bilgi edinemedi. Yeni insanlarla tanışsa bile unutuyor ve kendisini hep 27 yaşında hissediyordu. 2008 yılında öldüğünde hala kendisini 1950’lerde hissediyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir