karpal tünel sendromu, karpal tünel sendromu tedavisi, karpal tünel sendromunun sebepleri

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülmektedir?

Günümüzün hastalıkları arasında yerini alan karpal tünel sendromu ve ya halk arasından bilinen adıyla sinir sıkışması her iki elde yahut tek elde ilk üç parmağı el bileğinin ortasında bulunan ve parmağa dağılım yapan sinirlerin bası altında kalması sonucu oluşmaktadır. Başparmak işaret parmağı ve orta parmağın iç kısmının tamamının hissedilmesinin sağlayan sinir ayrıca parmakların bir takım hareketleri yapmasına da olanak sağladığından sinir bir şekilde uzun süreli basınca maruz kalırsa sendrom ortaya çıkar. Özellikle orta yaşlarda karşılaşılan bu hastalık sinir sıkışması kategorisi içerisinde en sık rastlanan sendromlar arasındadır.karpal tünel sendromu, karpal tünel sendromu tedavisi, karpal tünel sendromunun sebepleri

El bileğinin sürekli bükülü olarak çalışıldığı klavye kullanımları halinde ortaya çıkabilen karpal tünel sendromu bileklere fazla yük bindiren işlerde çalışan bireylerde sıkça görülmektedir. 35-50 yaş aralığında, özellikle kadınlarda daha sık görülen hastalık günlük yaşantı kalitesini olabildiğince aşağı seviyelere çekmektedir. Hastalığa şeker hastalığı romaroid artrit gut gibi pek çok hastalık neden olabilmektedir. Ayrıca kadınların hamilelik esnasında vücutlarında sıvı artışı görüldüğü dönemlerde de ortaya çıkabilen hastalık özellikle gece ağrılarıyla dikkat çekmektedir. İlk üç parmakta uyuşukluk ilerleyen dönemlerde hastayı uykudan uyandıracak şiddetli ağrılara neden olmaktadır.  Uyuşukluk nedeniyle oluşan his kayıpları da dikkat çekicidir.

İlk seyir aşamasında karpal tünel sendromu el hareketlerinin kısıtlanmasına gidilerek ilaç ile tedavi yoluyla semptomları hafifletilmeye çalışılmaktadır. Sinir etrafında oluşan şişliklerin giderilmesi amacıyla enjeksiyonlar uygulanabilir. Birkaç ay süresince tedavide sonuç alınamaz ise ameliyat ile tedavi yöntemine gidilir. Avuç içi ve el bileği arasına yapılacak bir kesi ile ulaşılan karpal tünel açılmaya çalışılır. Hastalık ilerlemişse median sınırı kalınlaştığından bu kısımda sinir serbestleştirilmesi yapılarak sinir etrafındaki basınç ortadan kaldırılır. Ameliyat sonrası şikâyetlerin hemen geçmesi söz konusu olmadığı gibi ameliyat sonrası şişliklerde olacağından ağrılarda artış görülür. İlk ayın sonrası hafifleyen ağrıların tam iyileşme dönemi sinirde oluşan hasara bağlı olarak üç altı ay arasıdır. Çok geç kalınmış hasarların oluşumunda ameliyat sonrasında bile şikayetler tam olarak ortadan kalkmaz. Sigara, ileri yaşlar ve düzensiz beslenme de cerrahi müdahale sonuçlarını etkileyen sebepler arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir