Artık başkaları için çalışmak yerine kendi adınıza çalışmayı istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey ne iş yapacağınıza karar vermek olmalıdır. Hali hazırda bir başkası için yaptığınız işin aynısını kurmak istiyorsanız çok iyi. Çünkü bildiğiniz işi yapmak her zaman için sizi 1-0 önde başlatır. Ne iş yapacağınıza karar verdikten sonra bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Eğer zaten bu noktaları göze alabiliyorsanız tebrikler siz artık iyisiyle kötüsüyle bir işe sahipsiniz demektir. Kendini işinizi kurarken aşağıdakilere dikakt etmelisiniz.
Olmazsa Olmaz; Vergiler
Her ne iş yapıyorsanız yapın devlet mutlaka işinize ortak olur. Devlet sizden alacağı vergiler ile işinize her zaman ortaktır. KDV, gelir vergisi, damga vergisi vb. derken bir bakmışsınız kazandığınız paranın yarısına yakınını devlete veriyorsunuz. Bu sebepten ötürü vergi usullerini ve türlerini mutlaka bilmelisiniz. Vergilendirmeye dair detaylı bilgi edinirseniz satacağınzı ürün ve hizmetlerin ücreti ile fiyatını daha iyi bir şekilde belirleyebilirsiniz.
İşyeri Kirası
Küçük bir dükkan, kocaman bir iş yeti veya ufacık bir ofis her halükarda işinizi yapmak veya yönetmek için bir işyerine ihtiyacınız olacaktır. Bazı işleri evden halledebileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Ancak yazımızın gidişatı gereği homeoffice çalışmadan bahsetmeyeceğiz. Bu nedenle işyeri tutmanız gerektiğini ve bunun da kirası olacağını bilmenizi isteriz.
Reklam Harcamaları
Yeni bir işe girdiğinizi ve ürün ile hizmet sağladığınızı potansiyel müşterilerinize mutlaka duyurmanız gerekir. Bunun için de elbette ki reklama ihtiyacınız olacaktır. Teknolojinin gelişimi ve yaygın kullanımı nedeniyle eskisi gibi radyo ve televizyon reklamlarına pek de ihtiyacınız yok, dijital reklam çözümleri ile çok güzel bir şekilde reklamınızı yapabilirsiniz. Sosyal medya reklamları vb. dijital reklamlar ile işinizi kısa bir sürede büyütebilirsiniz.
Musahsebe Tutma Gideri
Vergi kanunları önünde haksız düşmemek için vergilerin doğru bir şekilde hesaplanması ve ödenmesi için her bir gelir ve giderin kayıt altına alınması gerekmektedir. Muhasebe işlemlerini kendiniz yapabileceğiniz gibi dışarıdan alacağınız serbest meslek hizmeti ile de yaptırabilirsiniz.
Saydığımız tüm noktalara rağmen yine de işinizi kurmaya karalıysanız hayırlısı olsun. Artık siz de bir patronsunuz..