mesleki eğitim nedir, mesleki eğitimin önemi, mesleki eğitimin faydaları

Niçin mesleki eğitim alınmalıdır?

Çok klasik bir cümle ile eğitim her şeydir. Ama mesleki eğitim çok daha her şeydir. Eğitimsi yapılan hiçbir çalışmanın anlamı ve önemi yoktur. Mesleki eğitim alınmadan sağlıklı sonuçlar elde edilmesi mümkün değildir. İşin bilimsel yönü kalmayacaktır. İçin teknik ve bilimsel yönü kalmayınca sağlıklı sonuçlar elde etmek ise mümkün değildir. Kaç yapayım derken göz çıkarayım halleri mümkün olabilmektedir.mesleki eğitim nedir, mesleki eğitimin önemi, mesleki eğitimin faydaları

Mesleki eğitimlerde bir işin nasıl yapılması gerektiği, hangi şartlarda hangi periyotlar ile yapılması gerektiği teknikler ile açıklar. Örnekleme yapacak olursak aşçılık mesleğinde eğitim alınmadan evet çok güzel yemekler yapmak mümkündür. Ancak yapılan bu yemekler tamamen göz kararı dediğimiz yöntemler ile yapılmaktadır. Hangi malzemeden ne kadar konulacağı, işin püf noktaları gibi kısımlar tamamen izafidir. Kişiden kişiye değişmektedir. Ama mesleki alanda aşçılık eğitimi almış kişilerin yaptığı yemekler hem sağlıklı, hem kaliteli hem de lezzetli olacaktır. Üstelik hazırlanan reçeteler sabit olduğundan temel aşçılık eğitimi almış kişilerin yemek yapamama şansı yoktur. Alınacak mesleki eğitimler ile kişilerin üstün yetenekli olması, deha olması gerekmemektedir. Her şey teknik veriler olduğundan hata yapma şansı yoktur. Mesleki eğitimler ile hata yapma şansı 0’a inmekte ve kalite yükselmektedir. Bu konuda zaten Ülkemizde yayınlanmış bir yönetmelik mevcuttur. Yönetmelik gereği zaten yapılacak iş ile ilgili mesleki eğitim almak zorundadırlar. Mesleki eğitimin hem kişisel, hem toplumsal hem de Ulusal bazda önemi mevcuttur.

Sanayileşmede en önemli unsurlardan biri de bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek insan gücünün yetiştirilmesi. Bu sebeple, sanayinin gelişmesinde bir alt yapı yatırımı olan meslekî ve teknik eğitime gerekli önemin verilmesi ve bu sistemin etkinliğinin artırılması.  Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir. Meslek eğitimi özellikle iki amaca yöneliktir. Bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmektir. Günümüzde, hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde mesleki Teknik Eğitimin öneminin çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve söylenen gerçektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir