Yaşlı erkeklerin korkulu rüyası haline gelen prostat kanserini önlemenin etkili bir yolu erken teşhistir. Prostat kanserine geç kalmamak için şikayetleri olmasa bile erkeklerin 50 yaşından sonra, ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların 40 yaşından sonra yılda bir kez muayene olması gerekir.
Her erkekte bulunan bir bez olan prostat, erkek sağlığı için büyük önem taşır. Prostat, idrar yolunun üretra dediğimiz, mesaneden idrarı boşaltan kısmını mesanenin yanında çevreler ve yaklaşık 18-20 gram ağırlığındadır. Bu anatomik özelliğinden dolayı büyümesi sonucu idrar yollarının bir kısmına baskı yapar ve şikayetlere neden olur. Prostat, meninin sıvı kısmının oluşumunu teşvik eder Semen kesesi ile birlikte semen hacminin yüzde 95’ini prostat oluşturur.
Prostat hastalıkları başlıca 3 gruba ayrılır: prostat enfeksiyonları, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri. Prostat enfeksiyonları tüm yaş gruplarında görülür, ancak iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri çoğunlukla ileri yaş grubunun hastalıklarıdır.
İyi huylu prostat büyümesi, yaşa bağlı hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Prostat kanseri ile, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan hastalar daha yüksek risk altındadır.
Büyümüş bir prostat idrara çıkma şikayetlerine neden olur. Sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, idrara çıkma ve idrara başlamada zorluk, idrar yaptıktan sonra damlama, idrar çıkışında azalma, idrarı tam olarak boşaltamama hissi, kanlı idrar yapma gibi belirtiler görülebilir. Tedavi edilmezse böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Herhangi bir şikayet olmasa bile düzenli muayene gereklidir.
Üretra etrafını saran ve üretranın kasılmasına neden olan prostatın iç kısmında iyi huylu genişleme meydana gelir. Ancak prostat kanseri genellikle prostatın idrar yolunu çevreleyen dış kısmından gelişir. Bu nedenle erken dönemde idrara çıkma şikayetlerine neden olmayabilir. Bu nedenle prostat kanserinin erken teşhisi için şikayet olmasa bile düzenli kontroller şarttır.
Prostat hastalığının tedavisi olmadığı için erkekler düzenli kontrolleri ertelememelidir. Prostat kanserinin erken teşhisi açısından; Herhangi bir şikayeti olmasa bile 50 yaşından sonra, ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlarda ise 40 yaşından sonra düzenli kontrolleri olmalıdır.
PSA değerleri önemlidir
Prostat hastalıklarının tanısında kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir: İdrar tahlili, böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesi, kreatinin, AMK, PSA gibi laboratuvar testleri, idrar yollarının ultrasonu, idrar akış hızının ölçülmesi, vücutta kalan idrar miktarı idrar yaptıktan sonra mesane, prostatın çok değişkenli MRG’si, MRG sonuçları ile PET CT Biyopsisi. prostat hastalıklarının tanısında önemli rol oynayan PSA (prostat spesifik antijen); Prostatın epitel hücreleri tarafından salgılanan proteinli bir maddedir. Meniyi inceltir. Prostatın hücre yapısı bozulduğunda kandaki seviye yükselir.
Erken teşhis hayat kurtarır
PSA; Özellikle prostat kanseri tanısında, tedavi planlamasında ve tedavi sonrası izlemde eşi görülmemiş bir başarı ve yaygınlıkla kullanılan bir tümör belirtecidir. Erken teşhis diğer kanserler gibi hayat kurtarır. PSA düzeyi 1 ng/ml’nin altında olanlar ileride prostat kanserine yakalanma riski çok düşüktür. Genellikle 50 yaşından sonra yıllık PSA testi ve prostat muayenesi önerilir. Prostat kanseri erken teşhis edilirken kişinin geçmiş yıllardaki PSA değerlerinin bilinmesi önemlidir. PSA değerlerinde ani bir artış olursa bu dikkate alınmalıdır. Normal PSA değerleri yaşla birlikte değişir.
PSA; İyi huylu büyümelerde prostat kanserine ek olarak prostat enfeksiyonları da artabilir. Çok yüksek PSA seviyeleri ile akut enfeksiyon yoksa prostat kanserinin ilerleyici evresini tahmin etmek mümkündür. PSA’nın yaygın olarak kullanılmasına rağmen prostat kanserlerinin -25’inin PSA değerlerinin normal aralıkta olduğu gözlemlendi. Bu nedenle prostat kanseri tanısında pro PSA, prostat sağlık indeksi ve çok değişkenli MRG kullanımı gibi yeni araştırma ve yöntemler giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Prostat hastalıklarının tedavisi için yöntemler
Prostat hastalıklarında prostatın iyi huylu büyümesi; İlaç ve ameliyatla tedavi edilebilir. Medikal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda TUR-P (transüretral prostat rezeksiyonu), iyi huylu prostatın cerrahi tedavisinde altın standart olarak kabul edilen yöntemdir. Yeni Plasmakinetic TURP teknolojisi kullanılarak yapılan bu işlem, güvenli cerrahi ve yüksek hasta memnuniyeti sağlar. Bir diğer kapalı yöntem ise prostatın yeşil ve kırmızı ışık lazer tedavisidir. Açık prostat ameliyatları günümüzde çok nadirdir.
Prostat kanseri tedavisi, hastalığın evresine bağlıdır. Lokalize prostat hastalığını tedavi etmek için cerrahi tedaviler ve radyasyon tedavisi kullanılır. Cerrahi tekniğe radikal prostatektomi denir. Radikal prostatektomi açık veya robotik tekniklerle yapılabilir. Radyasyon tedavisi, harici ışın tedavisi veya brakiterapi seçeneklerini kullanır. Prostat kanseri metastaz yapmışsa hormon tedavisi ve kemoterapi kullanılır. Hormon tedavisi, hormon testosteronunu baskılamayı ve böylece kanserin ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlar.